Sint-Maarten

Op 11 november vieren we Sint-Maarten. Maar wist je dat Maarten overal anders gevierd wordt? Dat op sommige plaatsen verklede kinderen met zelfgemaakte lantaarns van deur tot deur gaan? En op andere plaatsen grote vreugdevuren worden aangestoken? Op 10 november brengen we die fijne tradities samen in en om ‘t Gashuys – stedelijk museum voor we thuis ons schoentje zetten.
Op 10 november geeft ‘t Gasthuys Aalst licht!

Vanaf 13 uur kan je lampions knutselen aan de gastentafel. Om 17 uur verzamelen we op de Oude Vismarkt waar we genieten van een vuurshow. Daarna vertrekken we samen op een heuse lichtjesstoet! Je trekt doorheen de stad, onder begeleiding van de Romeinse soldaat Maarten. Eens terug op de Oude Vismarkt, leer je samen met Tot Morgen echte Sint-Maartenliedjes zingen. Bij deze heerlijke (af en toe knotsgekke muziek) warm je je bij een heerlijke kop warme chocomelk en proef je de enige echte ‘Sinte Merten op ne stok’ van bakkerij Verleysen.

Waar?

‘t Gasthuys – Stedelijk Museum

Wanneer?

Op woensdag 10 november van 13.00 uur tot 20.30 uur.

Programma:

  • 13:00 – 17:00 uur: knutsel je eigen lampion
  • 17:15 – 17:45 uur: vuurspektakel op de Oude Vismarkt
  • 18:00 – 19:00 uur: start Lichtjesstoet, geleid door Romeinse soldaat Maarten te paard.
  • 19:15 – 20:00 uur: Tot Morgen! brengt Sint-Maartenliedjes

De toegang tot het evenement zijn gratis. Om de maximumcapaciteit van het evenement te respecteren, vragen we je om in te schrijven. Momenteel zijn alle tickets verkocht. Meld je hier aan voor een plaats op de wachtlijst.

Zonder ticket kan je de Oude Vismarkt niet betreden tussen 17:00 – 21:00 uur. Het parcours van de Lichtjesstoet is ‘kleine voetjesproof’ en +/- 1km lang. De Sint-Maarten Lichtjesstoet wordt conform de huidige coronamaatregelen georganiseerd.

Je maakt de lichtjesstoet het beste mee als je iets van licht bij je draagt. Een lampion, een snoer van kerstlichtjes op je hoed, reflecterende schoenzolen, alles mag, zolang het maar licht geeft of licht reflecteert. Op die manier draagt iedereen bij aan het spektakel!

Maak je graag onze Sint-Maartenlampion thuis? Download dan hier het stappenplan. Je materiaal kan je afhalen aan de balie van het museum of Infokantoor Toerisme vanaf 4 november.

Tot Morgen verzamelde hun herwerking van 15 bekende en minder bekende Sint-Maartenliedjes op een nieuwe cd! Deze is vanaf 5 november verkrijgbaar aan de balie van het museum en Infokantoor Toerisme. Slechts 5 EUR om alle meezingers thuis te kunnen meebrullen!

De teksten kan je hier downloaden.

Tip: Op 7 november komt de Sint aan in Aalst. Ontdek hier waar en hoe je hem kan verwelkomen.